Szałpiw - Szczun

Wyprodukowano na zlecenie Browaru Szałpiw przez Browary Regionalne Wąsosz.

Piwo górnej fermentacji, jasne, niepasteryzowane, refermentowane w butelce.

„Szczun co to nojbarzy lubi rychtyk piwo jeszczyk mętne zez młodzianami i wuchtą chmielu.”

Skład: woda; słód pilzneński; cukier; chmiele: Zeus, Saaz, Amarillo; drożdże belgijskie.

Zawartość alkoholu: 8,1% obj., ekstraktu: 19% wag.

Barwa złocista, zamglona.

Piana kremowa, bardzo obfita i gęsta. Zredukowała się do porwanej warstewki. Umiarkowanie oblepiła szkło.

Nasycenie nieco większe od średniego.

Zapach owocowy. Tropiki, śliwka i rodzynki. W tle nieco przypraw.

Smak słodowy z wyczuwalnymi drożdżami. Sporo owoców, o których wspominałem przy aromacie. Wyczuwa się też alkohol, ale przyjemny w odbiorze i cudownie rozgrzewający. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu i długo pozostaje w ustach. W moim przekonaniu rewelacyjne piwo i szkoda tylko, że nie przetestowałem tych z innych browarów (Bartek, Pracownia Piwa).

9 punktów.

Opinia: Sten
18/02/2016

encyklopedia/piwa/szalpiw_szczun.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)