Szałpiw - Kociamber i dziebko kiwi

Wyprodukowano na zlecenie Browar Szałpiw przez Browary Regionalne Wąsosz.

Piwo jasne górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.

Skład: woda, słód pilzneński, słód pszeniczny; chmiele: Warrior, Amarillo, Citra; kiwi; aframon madagaskarski; drożdże.

Zawartość alkoholu: 5,3% obj., ekstraktu: 12°Blg.

„Kociamber był zdechlaty - garował we wyrze.
Przytośtał się dochtór - tej, co jest lołs wampirze?
Skatajony jezdym i szkite wykiknoł spod betów.
Szczapił za puls pan dochtór i szpycnoł do ślipiów.
Koniec końców wyrypał: szak za dość berbeli.
Miast chlać te ślumpe pij piwo bez ceregieli.
Trzebno pić piwo, tyś ejber zez naszy eki,
tyś kociamber wywijas, nie jak te lebiegi.”

Barwa złocista, mętnawa.

Piana biała, obfita i gęsta. Opadła do nierównej kołderki zwieńczonej małym grzybkiem. Bardzo ładnie oblepiła szkło, zaznaczając nań każdy wypity łyk.

Nasycenie poniżej średniego.

Zapach owocowy. Dominują cytrusy, ale i kiwi jest całkiem sporo. W tle nieco słodu.

W smaku na pierwszym miejscu kiwi, następnie subtelne cytrusy. Goryczka na średnim poziomie. W przełyku czuć lekkie pieczenie, co być może jest skutkiem dodania aframonu1), choć tej przyprawy nie znam. Piwo fantastycznie się spożywa i w zasadzie szkoda, że tak szybko się skończyło. Jak dla mnie fantazja.

Dam 10 punktów.

Opinia: Sten
14/08/2015

1)
Aframon madagaskarski (Aframomum melegueta), nazywany także aframonem rajskim, rajskim ziarnem - gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych. Występuje w stanie dzikim w zachodniej Afryce.
encyklopedia/piwa/szalpiw_kociamber_i_dziebko_kiwi.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:01 (edycja zewnętrzna)