Wyprodukowano na zlecenie Browar Szałpiw przez Browary Regionalne Wąsosz.
Piwo jasne dolnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słód pilzneński, słód monachijski, chmiele Marynka, Sybilla, ŽPČ (ŽATECKÝ POLORANÝ ČERVEŇÁK), drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 12°Blg.
Barwa złocista, bez mała klarowna.
Piana biała, średnia. Opadła do cienkiej i nierównej warstewki. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie słabe.
Zapach słodowy z wyczuwalnym pieczywem. Zdaje się, że i warzywka gotowane dają znać o sobie.
smak kwaskowy ze sporą dawką słodu z chlebowo - słodką nutą. Goryczka średnia o ziołowym charakterze. Tu też wyczuwalne są warzywa. Nic specjalnego. Jakoś weszło, ale to piwo zupełnie mi nie podeszło i przygoda to jednorazowa.
Słabe 4 punkty.
Opinia: Sten
13/08/2015