Szałpiw - Bloody Belfegor

Wyprodukowano na zlecenie Browaru Szałpiw, Poznań, przez Browar Niechanowo.

Black Currant Dark Strong Ale. Piwo ciemne górnej fermentacji, pasteryzowane i niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny, karmelowy, palony; cukier; czarna porzeczka; chmiel Marynka; drożdże.

Zawartość alkoholu: 9,2% obj., ekstraktu: 24,4% wag. Warka do: 10.05.2018.

Barwa brunatna, chyba zamglona.

Piana jasnobeżowa, średnia o średnich pęcherzykach, stosunkowo gęsta. Opadła do nierównej warstewki. Obfitą koronką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie średnie.

Zapach ciekawy. Owoce, a nawet jest i czarna porzeczka, choć i śliwkę też wyczuwam. Likierowy alkohol przełamany czekoladą i karmelem.

W smaku spory owocowy kwasek z dominacją czarnej porzeczki. Nutka karmelowa i małe co nieco czekolady. Następnie trochę za dużo słodyczy z wyczuwalnym alkoholem, który rozgrzewa trzewia. Goryczka umiarkowanie średnia i przełamana kwaskiem. W tle delikatne przyprawy. Piwo takie mocno belgijskie, jak mi się zdaje.

7 punktów się należy.

Opinia: Sten
17/08/2017



Już było powyżej… ;-)

Opis jak u Stena, dodam tylko:
Kod kreskowy:
59031112533251).

Najlepiej spożyć przed 10-05-2018.

Podczas testowania nie wyczuwałem alkoholu, który ujawnia się na końcu…

Fanem ciemnych piw nie jestem, ale temu przyznałem 8 pkt.

Opinia: Naj
17/08/2017

1)
Browar Szałpiw Sp. z o. o., ul. Szczepankowo 129, 61-313 Poznań.
encyklopedia/piwa/szalpiw_bloody_belfegor.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)