Wyprodukowano przez Browar Szałpiw i Pracownię Piwa w Browarach Regionalnych Wąsosz.
Pepper Stout.
Skład: woda, słód pilzneński, słód żytni, słód czekoladowy, słód Special B, słód palony, chmiel Marynka, pieprz: indonezyjski, czarny, czerwony, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 14°, IBU-25.
Barwa bez mała czarna. Pod silne światło widoczne brunatne przebłyski.
Piana ciemnobeżowa, dość obfita. Redukuje się słyszalnie do porwanej warstewki. Ze szkłem współpracować nie chciała.
Nasycenie słabe.
Zapach czekoladowo - kawowy, minimalnie palony z wyczuwalnym pieprzem.
Smak kawy i czekolady zmieszany z palonką i subtelnym kwaskiem. Przebija też delikatny słód. Nuta pieprzowa wyraźna. Czuć pieczenie zarówno w ustach, jak i w przełyku. Finisz subtelnie goryczkowy zmieszany z pieprzem. Całkiem fajne piwo, choć w zasadzie bardziej nadaje się na zimowe wieczory, bo nieźle rozgrzewa.
8 punktów.
Opinia: Sten
07/06/2015