Sulimar - Wetliner Solina

Wyprodukowano dla : „Piotr i Paweł” S.A. przez Sulimar Sp. z O.O., Piotrków Trybunalski. Kod kreskowy: 59056893044611).

Na etykiecie czytamy: „Piwo jasne pełne dolnej fermentacji. Alkohol 5,5 % obj. Ekstrakt 13,0 % wag.”

Jak informuje producent na kontretykiecie: „Wetliner to projekt powstały we współpracy z piwowarem domowym Andrzejem Rozmysłowiczem z Przystanku Cisna. Solina to piwo uwarzone w stylu pils, ekstrakt na poziomie 13 % gwarantuje mu solidną bazę słodową, a mocne nachmielenie czyni je rześkim i wyjątkowym.”

„Piwo jasne pełne. Pasteryzowane. Składniki: woda, słód jęczmienny, chmiel.”

Piwo klarowne. Barwa słomkowo - żółtawa (jak to określiła moja żona: kolor cienki i mdły). Piana biała, obfita, drobna i bardzo trwała. Opada powolutku i nieregularnie do centymetrowej warstewki, obecnej aż do końca spożywania. Pozostają też jej bogate ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach niezbyt mocny, chmielowy z dodatkiem słodu. W smaku piwo konkretne. Pierwsze wrażenie to chmielowa, taka wytrawna, ziołowa gorycz. Od razu po niej czuć taką landrynkowatą słodycz, a do tego słód. Goryczka solidna, mocna i przyjemna, choć niezbyt trwała. Moim zdaniem to bardzo solidne, dobrze skomponowane, zbalansowane i porządnie uwarzone piwo. Przypomina trochę stare, dobre czeskie lagery. Jest jednak od nich nieco bogatsze w smaku.

Jak dla mnie to 8 punktów.

Opinia: j24
31/01/2015



Parametry bez zmian.

Barwa słomkowa.

Piana biała, dość obfita i stosunkowo gęsta. Szybko opadła do cieniutkiego kożuszka. Minimalnie oblepiła szkło.

Nasycenie średnie.

Zapach chmielowy z odrobiną „skunksa”, (co bez mała jest regułą w przypadku piw w zielonym szkle). Śladowy słód oraz wyczuwalny alkohol.

W smaku nadmiar słodowej słodyczy oraz nadmiar alkoholu. Goryczka intensywna, choć sprawiająca wrażenie chemicznej. Szału nie ma. Od biedy weszło.

4 punkty.

Opinia: Sten
28/09/2015

1)
SULIMAR Sp. z o.o., ul. Browarna 5, 97-300 Piotrków Trybunalski, Polska
encyklopedia/piwa/sulimar_wetliner_solina.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:32 (edycja zewnętrzna)