Sulimar - Cornelius Miodowy

Browar Sulimar Sp. z o.o. Piotrków Trybunalski.

Jak głosi napis na etykiecie:

„Piwo pszeniczne miodowe. Złoto z Piotrkowa Trybunalskiego.”

Z kolei na kontretykiecie zawarto informacje: Cornelius miodowy to tradycyjne piwo pszeniczne górnej fermentacji, warzone przy użyciu słodu słodu pszenicznego, specjalnych drożdży i naturalnego miodu przez co uzyskuje niepowtarzalny owocowy aromat i zbalansowany smak kwaskowo - miodowy. Lekko mętne o delikatnej, złotej barwie. Produkowane wyłącznie z surowców naturalnych. Niefiltrowany. Bez konserwantów. Powstało w miedzianej warzelni według tradycyjnej sztuki warzenia zgodnie z prawem czystości słodu.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, miód, drożdże. Naturalnie mętne - niefiltrowane (osad drożdżowy). Pasteryzowane.

Zawartość alkoholu - 5%, ekstraktu 12,5%.

Tyle teorii. Otwieramy butelkę i oto wrażenia:

Piwo mętne. Barwa jasnego bursztynu. Piana biała, dość obfita, niezbyt trwała. Opada nierównomiernie prawie do zera. Pozostają z niej tylko ślady na ściankach kufla i nikła obwódka dookoła niego. Nasycenie niskie. Zapach typowy dla pszeniczniaka ale z elementami miodu.

W smaku czuć kwasek i nuty bananowo - goździkowe. Słodycz miodu jest praktycznie niewyczuwalna - co jest dziwne, bo czuć go w zapachu. Po chwili pojawia się posmak goryczki - nawet przyjemnej i dość długo pozostającej na języku. Piwo sprawia wrażenie lekkiego, nawet - przy dużych łykach - wodnistego. W sumie nie pije się źle, choć chyba producent trochę przekombinował.

Każdy szanujący się browar ma obecnie w ofercie piwo miodowe, pszeniczne i niepasteryzowane. Sulimar spróbował zrobić dwa (pierwsze z wymienionych) w jednym - efekt eksperymentu nie jest póki co najlepszy.

Moja ocena to 6 punktów.

Opinia: j24
08/10/2011

encyklopedia/piwa/sulimar_cornelius_miodowy.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)