Stiegl - Paracelsus Zwickl

Stiegl Brauerei, Salzburg, Austria.

Skład: woda, bio-słód jęczmienny, bio-słód pszeniczny, bio-chmiel, drożdże. Piwo w 100% Eko.

Zawartość alkoholu: 5% obj., ekstraktu: 12% wag.

Barwa złocista, mętna.

Piana biała, dość obfita i gęsta. Opadła powolnie do dwucentymetrowego kożuszka zwieńczonego grzybkiem. Obficie oblepiła szkło, zaznaczając na nim każdy wypity łyk.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowo – ziołowy w sumie mało intensywny.

W smaku dominuje słód przepleciony z ziółkami. Jest też jakiś taki mączny posmaczek. Pod koniec kwasek przełamany delikatną słodyczą. Goryczka na średnim poziomie. Piwo ciekawe i nieco inne w odbiorze. Można spróbować jako ciekawostkę.

7 punktów.

Opinia: Sten
09/08/2016

encyklopedia/piwa/stiegl_paracelsus_zwickl.txt · ostatnio zmienione: 2018/07/13 11:36 (edycja zewnętrzna)