Staropolski - Whisky Stout

Browar Staropolski, Zduńska Wola.

Piwo pasteryzowane z serii Piwna Mapa Świata.

Składniki: woda; słody: Pilzneński, Whisky, Palony; chmiele: Magnum, Sybilla, Hallertauer Tradition; Drożdże górnej fermentacji S-04; ,

Zawartość alkoholu: 6,2% obj., ekstraktu: 15% wag., warka do 23.08.2019r.

Barwa niemal czarna, tylko tuż przy dnie oraz w trakcie nalewania widać brunatne przebłyski. Można domyślać się mętności gdyż na dnie butelki zebrało się sporo osadu. Po spożyciu okazuje się, że miałem rację - gdy piwka została niewielka ilość podświetliłem go i faktycznie okazało się, że jest dość mocno mętne.

Piana koloru brązowego niemal natychmiast zanika.

Nasycenie ciut wyższe niż średnie - czuć lekkie szczypanie w język.

W zapachu wyraźnie czuć whisky, wędzonkę i karmel. Torfowość jakby nikła, jednak i ją da się wyczuć. Kabli i asfaltu brak. W sumie zapach całkiem przyjemny.

Wędzony i palony wytrawny karmel to pierwsze odczucie. Po chwili dochodzi ziemisty i minimalny kwasek whisky i niestety woda. Goryczka bardzo delikatna i wręcz wycofana, ale w tym wypadku całkiem przyjemnie się komponuje. Finisz ponownie wędzonka i whisky.

Piwko jak dla mnie całkiem fajne, choć ma pewne wady. Chciałbym poczuć wgniatający w fotel niemal oleisty i płyn o smaku torfu, „Rudej na myszach” i intensywnie rozgrzewający trzewia, a nie rozwodnionego czerwonego „Jasia”. Na dzień dzisiejszy mogę powiedzieć, że piwo jest dobre i tylko dobre, choć w sumie zrobiło mi się nieco smutno gdy szklaneczka zrobiła się pusta…

7 punktów.

Opinia: Capricorn
29/12/2018

encyklopedia/piwa/staropolski_whisky_stout.txt · ostatnio zmienione: 2018/12/29 17:43 (edycja zewnętrzna)