Brasserie St. Feuillien, Le Roeulx, Belgia.
Producent chwali się, że receptura (klasztorna) piwa pochodzi z 1125 roku. Faktycznie jest to browar należący do rodziny Friard, założony w 1873 roku.
Z naklejki importera: Piwo jasne. Górnej fermentacji. Skład: woda, jęczmień, pszenica, chmiel, drożdże, cukier. Alkohol 7,5% obj.
No to otwieramy:
Piwo mętne; pływają kłaczki drożdży - w butelkach zachodzi refermentacja. Barwa jasno bursztynowa. Piana bardzo obfita, biała, grubej granulacji; nietrwała. Opada dość szybko do nikłego kożuszka a następnie do zera. Nasycenie spore. Zapach intensywny; czuć chmiel, słód, drożdże i nutę owocowo - goździkową.
W smaku piwo rześkie, lekko cierpkie i kwaskowate. Czuć słód, lekki kwasek, do tego bukiet owocowo - goździkowy. Alkohol - wyczuwalny ale nienachalny, doskonale współgra z goryczką.
Generalnie bardzo dobre piwo, świetnie zharmonizowane i uwarzone.
10 punktów z małym minusikiem.
Opinia: j24
04/12/2012