Spirifer - P.11

Warzone pod nadzorem Browaru Spirifer, Pruszków w Szczyrzyckim Browarze Cystersów „Gryf”.

American Rye IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słody: jęczmienne: Pale Ale, monachijski; słód pszeniczny; słód żytni; chmiele: Amarillo, Cascade, Centennial, Chinook, Citra, Simcoe; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 6,9% obj., ekstraktu: 16% wag.

Barwa ciemnego złota, bez mała klarowna.

Piana jasnokremowa, dość obfita i bardzo gęsta. Dwucentymetrowa czapa utrzymała się długo po spożyciu. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie z tych nieco większych.

Zapach mało intensywny. Trochę cytrusów, żywicy i karmelu.

W smaku dominują owoce cytrusowe i nieco mniej tropikalnych. Subtelna nutka kwiatowa z niewielką słodyczą. Nieduża oleistość i śladowy karmel. Słody ładnie spinają całość. Na finiszu spora dawka żywicznej goryczki z wyczuwalnym trawiastym posmaczkiem.
Super piwo, zbalansowane i z goryczką taką, jaką lubię.

W moim przekonaniu zasłużyło na 9 punktów.

Opinia: Sten
20/12/2016

encyklopedia/piwa/spirifer_p.11.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)