Wyprodukowane na zlecenie Browaru Solipiwko przez Browar Zarzecze.
Rauchbock. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: wędzony, monachijski, pilzneński, melanoidynowy, Biscuit, Caramunich, Caraaroma; chmiele: Mittelfruch, Magnum; drożdże Saflager W-34/70.
Zawartość alkoholu: 6,7%, ekstraktu: 16,5°, IBU-32.
Barwa lekko rubinowa, delikatnie mętna.
Piana jasnobeżowa, obfita i gęsta. Opadła w miarę powolnie do porwanej warstewki. Ażurowo oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach intensywnie wędzony. Połączenie bekonu z oscypkiem. Jak dla mnie rewelacyjny. W tle odrobina karmelu i minimalna skórka od chleba.
Smak rzec można, wspaniały. Początek kwaskowy, przechodzi w wędzonkę, ale nie tak intensywny, jak w aromacie. Nuty słodowe, w tym i karmelowe oraz razowe pieczywo. Daje o sobie też znać nieco śliwki. Goryczka nad wyraz przyjemna w odbiorze z nutą wędzoną i paloną. Rewelacyjny ten wędzony koziołek. Jak ktoś lubi te klimaty, to gorąco polecam.
W moim subiektywnym przekonaniu 10 punktów z malutkim minusikiem.
Opinia: Sten
20/04/2015