Solipiwko - 1978 by Andrzej Miler

Wyprodukowane na zlecenie Browaru Solipiwko przez Browar Zarzecze.

Rauchbock. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: wędzony, monachijski, pilzneński, melanoidynowy, Biscuit, Caramunich, Caraaroma; chmiele: Mittelfruch, Magnum; drożdże Saflager W-34/70.

Zawartość alkoholu: 6,7%, ekstraktu: 16,5°, IBU-32.

Barwa lekko rubinowa, delikatnie mętna.

Piana jasnobeżowa, obfita i gęsta. Opadła w miarę powolnie do porwanej warstewki. Ażurowo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach intensywnie wędzony. Połączenie bekonu z oscypkiem. Jak dla mnie rewelacyjny. W tle odrobina karmelu i minimalna skórka od chleba.

Smak rzec można, wspaniały. Początek kwaskowy, przechodzi w wędzonkę, ale nie tak intensywny, jak w aromacie. Nuty słodowe, w tym i karmelowe oraz razowe pieczywo. Daje o sobie też znać nieco śliwki. Goryczka nad wyraz przyjemna w odbiorze z nutą wędzoną i paloną. Rewelacyjny ten wędzony koziołek. Jak ktoś lubi te klimaty, to gorąco polecam.

W moim subiektywnym przekonaniu 10 punktów z malutkim minusikiem.

Opinia: Sten
20/04/2015

encyklopedia/piwa/solipiwko_1978_by_andrzej_miler.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)