Sławutycz - Ice Beer

Ukraiński browar Sławutycz.

Piwo nazywa się z angielska Ice Beer, co po ukraińsku brzmi: „Sławutycz Lodowe”1) a na etykietce jeszcze dopisano - „Lodowyj efekt”. Co twórcy mieli na myśli, doprawdy nie wiem. Ja żadnego efektu, a tym bardziej lodowego w owym piwie nie dostrzegłem.

Skład: woda, słód jęczmienny jasny, jęczmień, syrop maltozowy, chmiel, dwutlenek węgla.

Zawartość alkoholu 5,0%, ekstraktu 11,0%.

Barwa słomkowa. Piana rzadka, dziurawa zanikająca, choć nie do końca.

Nasycenie bardzo duże. Bąble pracują intensywnie bardzo.

Zapach mocno chmielowy.

W smaku również dominuje chmiel, przez co jest przyjemnie goryczkowe, choć wyczuwa się też jakieś takie mdłe nuty, które psują smak.

Ciekawostką jest kapsel, podobny do tych stosowanych w napojach „tymbarka”, Przy zerwaniu z wnętrza butelki dobył się wielce przyjemny uchu mały „wystrzał”. Niewątpliwym minusem jest butelka z bezbarwnego szkła.

6 punktów.

Opinia: Sten
31/10/2010

1)
Piwa lodowe to piwa w produkcji których dokonano tzw. „fractional freezing” czyli częściowego zamrażania aby podnieść zawartość alkoholu. Technologia ta opiera się na właściwościach fizycznych roztworu alkoholu w wodzie i wykorzystuje różne temperatury zamarzania wody i alkoholu. Proces mrożenia prowadzi się aż do momentu gdy w roztworze pojawią się kryształki lodu. Ponieważ woda zamarza szybciej od alkoholu po odfiltrowaniu tych kryształków zawartość alkoholu wzrasta. „Piwo Lodowe” lub „Ice Beer” to w zasadzie tylko marketingowa nazwa tak „wzmacnianego” piwa. Generycznie jest to piwo typu „pale lager” a najlepszym europejskim przykładem jest niemiecki „Eisbock”. Ten ukraiński produkt to jakiś „ubogi krewny” bo piwa lodowe mają zawartość alkoholu (przeciętnie) 10-15% obj. a ekstraktu 16,5-25% wag. Legenda mówi, że piwo lodowe odkryto przypadkiem. Podczas któregoś z „Oktoberfest” była tak niska temperatura, że piwo częściowo zamarzło w beczkach i pijący je odkryli, że zyskało dzięki temu nowy, lepszy smak.
encyklopedia/piwa/slawutycz_ice_beer.txt · ostatnio zmienione: 2018/06/10 12:41 (edycja zewnętrzna)