Browar Rzemieślniczy Sir Beer, Bytom.
New Zeland Wheat. Piwo jasne, niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda; słody: jęczmienny, pszeniczny; chmiel Pacyfic; drożdże.
Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 13% wag. Warka do: 01.04.2019.
Barwa złocista, mętna.
Piana biała, średnio - obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do kożuszka zwieńczonego grzybkiem. Na szkle drobniutką koronką zaznaczyła każdy wypity łyk.
Nasycenie sporawe.
Zapach owoców cytrusowych i tropikalnych, a i jakby jeżyna też się pojawia. Subtelny bardzo słód i w sumie to wszystko.
Smak wytrawny. Prym wiedzie dość intensywna pestkowa goryczka całkiem przyjemna w odbiorze. Trochę słodów z minimalnymi biszkoptami i niczego sobie grejpfrutowy kwasek. Nut klasycznych dla piwa pszenicznego nie odnotowałem. Piwo orzeźwiające i nieźle pijalne, acz nie pszeniczne.
Dlatego też tylko 6 punktów.
Opinia: Sten
15/02/2019