Scout

Wyprodukowane na zlecenie Browarów Brodacz i Szpunt w Bytów - Browar Kaszubski.

Double Wheat IPA. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny; chmiele: Mosaic, Citra, Amarillo; drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 7% obj., ekstraktu: 17% wag., IBU-71.

Barwa pomarańczowo miedziana, mocno mętna.

Piana kremowa, średnia i stosunkowo gęsta. Zredukowała się do centymetrowej warstewki zwieńczonej malutkim grzybkiem. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie całkiem spore.

Zapach owoców tropikalnych i cytrusowych ze śladową żywicą. W tle minimalny karmel.

W smaku dominuje tropikalna słodycz przepleciona karmelem. Cytrusy na umiarkowanym poziomie. Trochę słodu, a na finiszu ściągająca, ziołowa goryczka. Jest też nieco chemicznego posmaczku z wyczuwalnym alkoholem. W sumie piwo przeciętne, niczym szczególnym się niewyróżniające. Jak na podwójną pszenicę to tej pszenicy czemuś nie odnotowałem.

Nie więcej, jak 6 punktów.

Opinia: Sten
31/03/2016

encyklopedia/piwa/scout.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)