Schwaben Bräu - Das Weizen

Dinkelacker-Schwaben Bräu w Stuttgarcie – Niemcy.

Jak na moją znajomość języka niemieckiego znaczy to ni mniej ni więcej jak tylko 'Białe'1). Czy takie jest? Czas pokaże. Etykieta mówi nam: „Piwo jasne. Pasteryzowane. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.” I tutaj rzuca się w oczy pewna niekonsekwencja. Bowiem na etykiecie producenta napisane jest, że mamy do czynienia z piwem pszennym. Mam nadzieje, że nie wpłynęło to na jakość piwa.

Kolor. Bursztynowy kolor. Doskonale do tego mętny.

Piana. Gęsta, puszysta, ma tendencję do długiego utrzymywania się z pokalu/kuflu.

Smak. Lekko kwaskowy, ale minimalnie. Piwo to jak dla mnie nie ma zdecydowanego 'swojego' smaku. Nie można go też porównać z żadnym innym. Co nie oznacza, że jest niesmaczne. Dobre piwo, ale niestety nie warte swojej ceny. Ponad 10 złotych chyba nie jest warte tego smaku.

Jak na dobre rzemiosło 7.

Opinia: Śmietan
20/06/2010



Pszeniczniak ten pochodzi z Dinkelacker-Schwaben Bräu w Stuttgarcie – Niemcy.

Skład: woda browarniana, słody pszeniczny i jęczmienny, drożdże, chmiel, ekstrakt chmielowy; alk. 5,0% obj.; nasycenie niskie;

Piwo mętne o ładnej, żółto-pomarańczowej barwie i umiarkowanie obfitej, trwałej pianie. Zapach odznacza się solidną, wręcz ciastkową, słodową podbudową z przyjemnie wyeksponowaną pszeniczką. Do tego dochodzi zgrabna nuta bananowa i wyraźnie zaznaczone przyprawy. Smak bardzo podobny z subtelną goryczką w finale. Niczego sobie pszeniczniak.

8 punktów.

Opinia: Wojciechus
04/08/2012









Producent: Dinkelacker-Schwaben Bräu, Stuttgart, Niemcy.

„Piwo pszeniczne. Składniki: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, drożdże, chmiel. Alkohol - 5,0 % obj.”

Piwo mętne. Barwa miodu akacjowego. Piana biała w tonacji ecru, bardzo obfita, drobna, sztywna. Dość trwała. Opada nierównomiernie i powoli do cienkiego kożuszka, obecnego aż do końca spożywania. Pozostają też jej bogate ślady na ściankach kufla. Nasycenie niskie do średniego. Zapach niezbyt mocny, typowy dla pszeniczniaków. Są tu: słód, słód pszeniczny, nuta bananowo goździkowa i owoce cytrusowe. W smaku piwo dość lekkie, nawet nieco wodniste. Czuć słody (pszeniczny i jęczmienny), banany i goździki, a także lekki kwasek. Goryczka niezbyt mocna, taka zaznaczona tylko i krótko ciesząca język i podniebienie. W porównaniu do typowych piw pszenicznych to piwo jest nieco bardziej słodkawe, a mniej kwaskowe, poza tym mało treściwe. Na upały się nada jak najbardziej, ale do górnej półki mu daleko.

Nie więcej niż 6,5 punktów.

Opinia: j24
29/10/2014

1)
Śmietan się pomylił. „Weizen” znaczy po polsku „pszenica”. Podobnie brzmiące słówko niemieckie „weißen” to czasownik i znaczy po polsku „bielić.
encyklopedia/piwa/schwaben_brau_das_weizen.txt · ostatnio zmienione: 2018/12/27 13:16 (edycja zewnętrzna)