Browar Dinkelacker-Schwaben Bräu, Niemcy.
Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, ekstrakt chmielowy. Zawartość alkoholu: 4,9%.
Piana gęsta, kremowa, cienka jej warstwa utrzymuje się do końca spożywania zawartości kufla.
Barwa ciemno brunatna - zgodnie z nazwą bez mała czarna. Zapach raczej niewyczuwalny i to mnie dziwi. W smaku wyczuwalny chmiel. Nasycenie słabe. Przyjemna goryczka z nutką przypalonego słodu.
Jak dla mnie rewelka 10 punktów.
Opinia: Sten
03/05/2010
Producent: Dinkelacker-Schwaben Bräu, Stuttgart, Niemcy. Kod kreskowy: 40076061030701).
W składzie tym razem nie wspomniano o ekstrakcie chmielowym. Poza tym parametry bez zmian.
Piwo klarowne. Barwa brunatno - czarna; pod światło rubinowa. Piana średnio obfita, ciemno beżowa, o bąbelkach przeciętnej granulacji. Niezbyt trwała. Opada do cienkiej warstewki, następnie obwódki; pozostają też jej nikłe ślady na ściankach kufla. Nasycenie średnie. Zapach niezbyt mocny. Czuć ciemny i palony słód, karmel, nutę owocową i kawę. W smaku piwo w pierwszym łyku wydaje się lekkie, nawet łagodne i jakby wodniste. Czuć słód, palony słód i taką lekką owocową słodycz, a do tego karmel. Po chwili prym wiedzie goryczka, ale taka garbnikowa, występująca wraz z lekkim kwaskiem. W tle wyczuwalna również kawa. Końcowa goryczka niezbyt mocna, choć czas jakiś wyczuwalna na podniebieniu.
W sumie piwo poprawne, jednak na kolana nie powala. Do ideału mu sporo brakuje.
7,5 punktu.
Opinia: j24
27/10/2014