Schneider Weisse Unser Aventimus TAP 6

Weisse Brauhaus G. Schneider & Sohn, Niemcy – jest to ponoć najstarszy browar warzący pszenicę w Bawarii;

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiel, drożdże; alk. 8,2% obj.; nasycenie niskie;

Jak podaje etykieta – jest to pszeniczny koźlak dubeltowy. Krótko mówiąc: torpeda. :-D Piwo mętne, barwy brązowej z beżową pianą, która – niestety – weizenowi raczej nie przystoi. Ale… reszta już tylko cieszy. W zapachu nuty słodowo-karmelowo-bananowe przechodzą w delikatną winność przemieszaną z przyprawami. Smakuje jednak jeszcze lepiej niż pachnie. Początkowe akcenty słodowo-bananowo-winne mieszają się z przyprawami, subtelną goryczką i rozgrzewającą nutą alkoholową.

Naprawdę zacna kompozycja.

Polecam – 9,5 punktu.

Opinia: Wojciechus
25/03/2012

encyklopedia/piwa/schneider_weisse_unser_aventimus_tap_6.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)