Saigon Export

Saigon Veer Alcohol - Brewing Comp., Wietnam.

Skład: woda, słód jęczmienny, ryż, drożdże, przeciwutleniacz E-3001), E-2232)/E-2243).

Zawartość alkoholu: 4,9% obj.

Barwa złocista.

Piana biała, średnia i w miarę gęsta. Opadła do cieniutkiego i trwałego kożuszka. Szkło oblepiła umiarkowanie.

Nasycenie spore, czuć szczypanie w język.

Zapach znikomy. Nieco słodu i wody po ugotowanym ryżu.

Smak na początku owocowy z delikatnym kwaskiem. Przechodzi w nutę słodową z minimalną słodyczą. Tu również sporo ryżu. Goryczka z tych słabszych. Piwo w sumie orzeźwiające. W upalny dzień pewnie byłoby nieco inne.

A tak tylko 6 punktów.

Opinia: Sten
22/09/2015

1)
Kwas askorbinowy, witamina C – organiczny związek chemiczny z grupy witamin, przeciwutleniacz stosowany jako dodatek do żywności.
2)
Dwusiarczyn sodu, pirosiarczyn sodu, sól sodowa kwasu siarkawego - biały, nietrwały proszek, który reagując z tlenem tworzy siarczan sodu. W środowisku kwaśnym tworzy kwas siarkawy, który jest środkiem konserwującym. Używany jako konserwant w niektórych produktach, a także jako środek bielący.
3)
Dwusiarczyn potasu, pirosiarczyn potasu, sól potasowa kwasu siarkawego - biały, nietrwały proszek, który reagując z tlenem tworzy siarczan potasu. W środowisku kwaśnym tworzy kwas siarkawy, który jest środkiem konserwującym. Używany jako konserwant owoców i produktów owocowych, a także jako środek bielący.
encyklopedia/piwa/saigon_export.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)