Rzemieślniczy Browar Jana - Rudolf Koźlak

Rzemieślniczy Browar Jana, Zawiercie.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński, monachijski; chmiel Hallertauer Tradition; drożdże WB-06.

Zawartość alkoholu: 8,5% obj., ekstraktu: 18,5% wag., IBU-18.

Barwa złocista o ciemnym odcieniu, mętna. Na dnie butelki pozostał całkiem spory osad.

Piana jasnokremowa, dość obfita i bardzo gęsta. Opadła do porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Symbolicznie osiadła na szkle.

Nasycenie niskie.

Zapach intensywnie goździkowy ze znacznie słabszym w odbiorze bananem. Jest też nieco alkoholu.

Smak na początku słodki, nieco landrynkowy. Przechodzi w sporą dawkę goździków i bananów. Delikatny owocowy kwasek i pszeniczny słód. Alkohol nieźle ukryty, choć przyjemnie rozgrzewa od środka i czuć go w głowie. Goryczka średnia, przełamana kwaskiem. Piwo w sam raz na długie zimowe wieczory, choć spożycie większej dawki, niż jedna flaszka, to już prawie wyzwanie.

7 punktów.

Opinia: Sten
12/03/2016

encyklopedia/piwa/rzemieslniczy_browar_jana_rudolf_kozlak.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)