Rzemieślniczy Browar Jana - Pszeniczne

Rzemieślniczy Browar Jana, Zawiercie. Kod kreskowy: 59024299800151).

Jasne pszeniczne.

Najlepiej spożyć przed 20-07-2018.

Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słody: pilzneński, pszeniczny, carahell; chmiel sybilla; drożdże WB-06.

Alk. 5,6% obj. Ekst. 12,5 plato. Goryczka 1/5.

Kolor: jasno-słomkowy. Silnie mętne. Piana biała, średnio obfita,drobna. Znika powoli do cienkiej warstewki. Na dnie osad drożdży. Pozostawia ślady na szkle.

Nasycenie niewielkie.

Zapach: słodowy, owocowy i jakby wilgotny karton…

Smak: orzeźwiający kwasek cytrusowy z nieznaczna goryczka, szybko znikająca. Pojawiają się goździki i nieco słodyczy. Po ogrzaniu jakby trochę mdławe. Chociaż ogólne odczucie wcale przyjemne ale nie rzuca na kolana. Alkohol dyżuruje. Odrobinę wodniste.

I dlatego 6 punktów.

Opinia: Naj
10/01/2018
























Skład i parametry identyczne. Warka do: 23.12.2018.

Barwa słomkowo - cytrynowa, mętna.

Piana biała, cienka o różnej wielkości pęcherzykach. Opadła do cienkiego pierścienia. Szkło oblepiła minimalnie.

Nasycenie średnie.

Zapach słodowy z niewielkim bananem i goździkami z minimalną nutką cytrusową.

Smak na początku kwaskowy z wyraźnymi cytrusami. Przechodzi w słody z dominacją pszenicy. Sporo banana i goździka, choć i jakieś inne ziółka też się pojawiają. Goryczki niewiele. Piwo orzeźwiające i pijalne, choć po złapaniu temperatury traci swe walory. dlatego też należy je pić w zalecanej temperaturze 6 ÷ 9°C. Moim zdaniem dobre, póki zimne.

Dlatego też dam 6,5 punktu.

Opinia: Sten
29/07/2018

1)
Rzemieślniczy Browar Jana Sp. z o. o. SK, ul. 1 Maja 25A, 57-350 Kudowa Zdrój.
encyklopedia/piwa/rzemieslniczy_browar_jana_pszeniczne.txt · ostatnio zmienione: 2018/07/30 19:29 (edycja zewnętrzna)