Rzemieślniczy Browar Jana, Zawiercie.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: słody: pilzneński, monachijski, karmelowy; chmiel: Magnat, Sybilla, Saaz; drożdże W 37/40.
Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag. Warka do: 14.08.2019.
Barwa słomkowa, mglista.
Piana biała, średnia z przewagą drobnych pęcherzyków. Zredukowała się do pierścienia. Na szkle pozostawiła kilka malutkich plamek.
Nasycenie sporawe. Czuć lekkie szczypanie na języku.
Zapach słodowy z delikatnym pieczywem. Sporo chmielu z wybijającymi się ziółkami. W tle gotowane warzywa.
Smak zdominowany przez słód i pieczywo z odrobiną drożdży. Delikatny kwasek, taki bardziej jabłkowy, a na finiszu ziołowa goryczka. Po złapaniu temperatury pojawiają się gotowane warzywa. W sumie poprawny pils, da się wypić. Bez wątpienia lepszy od koncerniaków.
6 punktów.
Opinia: Sten
22/02/2019