Browar Jana, Zawiercie.
Brown Porter. Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: Pale Ale, pszeniczny, karmelowy 150, czekoladowy, palony jęczmień; chmiel Hallertauer Tradition; drożdże S-04.
Zawartość alkoholu: 5,5% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-30.
Barwa ciemnego rubinu.
Piana jasnobeżowa, obfita i gęsta. Opadła do rwącej się warstewki. Koronkowo oblepiła szkło.
Nasycenie na poziomie średnim.
Zapach czekoladowy z odrobiną palonki i karmelu. Po nabraniu temperatury pojawiają się śladowe warzywa.
Smak wybitnie czekoladowy. Daje też znać o sobie palonka i jakby rodzynki z minimalnym kwaskiem. Goryczka mało intensywna, w zasadzie delikatnie tylko zaznacza swoją obecność. Jak na Browna może być. Całkiem dobre i nieźle się je pije. Spokojnie można by ze trzy butelki przy jednym posiedzeniu spożyć.
Mocne 7 punktów.
Opinia: Sten
15/02/2016