Rzemieślniczy Browar Jana - Maňana

Browar Jana, Zawiercie.

Pszeniczne. Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: woda; słody: pszeniczny, pilzneński, Carahell; chmiel Hallertauer Tradition; drożdże WB-06.

Zawartość alkoholu: 5,6% obj., ekstraktu: 12,5% wag., IBU-15.

Barwa złocista, mętnawa.

Piana biała, średnia. Zredukowała się do opaski. Przyzwoicie oblepiła szkło. Nasycenie niskie.

Zapach goździkowo - bananowy z wyczuwalnymi drożdżami. W tle ślad cytrusów.

Smak kwaskowy z wyczuwalnymi cytrusami. Przechodzi w nuty bananowo - goździkowe. Zdaje się, że pojawia się też śladowy pieprz. Słód delikatny i taka też goryczka z ziemistym posmaczkiem. Niby klasyka stylu, ale jakaś taka nie do końca dopracowana. Wypić i owszem można, ale bez szału.

Nie więcej, jak 6 punktów.

Opinia: Sten
18/01/2016

encyklopedia/piwa/rzemieslniczy_browar_jana_manana.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:31 (edycja zewnętrzna)