Śląski Browar Rzemieślniczy „Reden” Świętochłowice.
Piwo dolnej fermentacji typu pilzner, niepasteryzowane, niefiltrowane, leżakowane.
Skład: słód jęczmienny, miód, woda, chmiel żatecki, drożdże.
Zawartość alkoholu: 5,0% obj. ekstraktu: 12% wag.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana biała, bardzo obfita i stosunkowo gęsta. Opadła nad wyraz szybko do nierównej warstewki zwieńczonej mini grzybkiem. Obficie oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach chmielowy z wielce bardzo delikatnym aromatem miodowym. W tle ociupina słodu.
W smaku dominuje chmiel z przyjemną wielce goryczką. Słodu nie za dużo. Posmaczek miodowy stanowi tylko tło, podkreślające walory smakowe. Daje minimalną słodycz, która nieco tłumi chmielową goryczkę. Tak mi się zdaje, że to jedno z lepszych piw miodowych produkowanych u nas. Na pewno lokuje się w ścisłej ich czołówce. Polecam, jakby ktoś miał okazję gdzieś je dostać.
Zasłużyło na 9 punktów.
Opinia: Sten
20/05/2014