Rauchbier

Rittmayer, Hallerndorf, Niemcy.

Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel.

Zawartość alkoholu: 4,9%.

Barwa miedziano rubinowa.

Piana jasno beżowa, obfita i gęsta. Stosunkowo szybko opada do porwanej, cienkiej warstewki. Część osadza się na szkle.

Nasycenie umiarkowane.

W zapachu dominuje wędzony słód, nieco mniej intensywny jak w schlenkerlach, ale przyjemnie drażni nozdrza. W tle odrobina klasycznego słodu jęczmiennego.

W smaku wytrawne. Na początku całkiem sporo słodu, po chwili pojawiają się nuty wędzone, lecz stonowane. Goryczka również subtelna, ale długotrwała.

Szczerze powiem, że jednak czegoś w tym piwku mi brakuje.

7 punktów.

PS. Piwo nagrodzone licznymi medalami, co widać na etykiecie.

Opinia: Sten
21/04/2012

encyklopedia/piwa/rauchbier.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)