Raduga - Weizen

Uwarzone w P.P.H.U. Jamard. Kłodawa (Browar Zodiak) przez Raduga, Inne Beczki i Faktoria.

Skład: woda, słód pszeniczny, słód jęczmienny, chmiele (Magnat, Amarillo), drożdże Danstar Munich Wheat.

Zawartość alkoholu 4,6% obj., ekstraktu: 12% wag., IBU-10.

Barwa złocista, mocno mętna.

Piana biała, średnia. Zredukowała się do nierównej, rwącej kołderki. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach owoców cytrusowych i tropikalnych. Jest też oczywiście banan, a i goździk też daje znać o sobie. Wyczuwa się też nieco pszenicy.

Smak kwaskowy z dominacją limonki. Wyraźny banan i odrobina goździka. Trochę pszenicznego słodu i subtelna goryczka, taka pestkowo - cytrusowa, dodam, że całkiem przyjemna w odbiorze. Piwo dobre i poprawne.

7 punktów.

Opinia: Sten
09/10/2016

encyklopedia/piwa/raduga_weizen.txt · ostatnio zmienione: 2020/12/22 15:41 (edycja zewnętrzna)