Raduga - Night Fever

Uwarzone w P.P.H.U. Jamard, Kłodawa (Browar Zodiak) przez Browar Raduga.

Bourbon Imperial Stout. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane, leżakowane z kostkami dębu francuskiego zatopionymi w Bourbonie.

Skład: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, jęczmień palony, chmiel Magnum, drożdże US-05.

Zawartość alkoholu: 8,5% obj., ekstraktu: 20% wag., IBU-65.

Barwa idealnie czarna.

Piana ciemnobeżowa, wpadająca w jasny brąz, dość obfita i gęsta. Opadła do cienkiej i trwałej warstewki. Obficie oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach kawy wymieszanej z czekoladą oraz z nutkami palonymi. Odrobina suszonej śliwki i alkoholu.

Smak lekko kwaskowy z suszoną śliwką. Przechodzi w sporą dawkę kawy z palonką. Jest też całkiem sporo gorzkiej czekolady i taninowy, dębowy posmaczek. Alkohol nieźle ukryty, bez mała niewyczuwalny, choć cudownie rozgrzewa. Goryczka spora, przełamana delikatną słodyczą. Piwo bardzo gęste. Wypiłem z niekłamaną rozkoszą. Polecam.

Mocne 9 punktów ze wskazaniem na słabe 10.

Opinia: Sten
23/03/2016

encyklopedia/piwa/raduga_night_fever.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)