Uwarzone w P.P.H.U. Jamard, Kłodawa (Browar Zodiak) przez Browar Raduga.
Sandalwood TeaPA. Piwo w stylu IPA, niefiltrowane, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, sencha, drzewo sandałowe, chmiel Magnum, drożdże US-05.
Zawartość alkoholu: 5,7% obj., ekstraktu: 14° Blg, IBU-55.
Barwa złocisto - pomarańczowa, mętna.
Piana biała, obfita i bardzo gęsta. Opadła do cienkiej warstewki zwieńczonej grzybkiem. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie umiarkowanie średnie.
Zapach kwiatowo - herbaciany, przywodzący na myśl różę. W tle słód z minimalnym pieczywem.
Smak również różany, następnie nieco owocowego kwasku i niewielka dawka słodu. Na finiszu niczego sobie goryczka, dość długo zalegająca na podniebieniu, w której przebija się też posmaczek róży. Fajne piwo o zgoła innym aromacie i smaku od klasycznej IPA. Warto spróbować.
Dam 8 punktów.
Opinia: Sten
03/12/2015