Quilmes

Cerveceria y Malteria Quilmes, Argentyna.

Skład: woda, słód jęczmienny, mąka kukurydziana, chmiel, przeciwutleniacz E-2241).

Zawartość alkoholu: 4,9% obj.

Barwa słomkowa, klarowna.

Piana biała, średnia i stosunkowo gęsta. Po kilku łykach pozostała po niej cieniutka, rwąca się opaska. Na szkle pozostawiła kilka placków.

Nasycenie bardzo duże. Bąble wyczuwalne są wręcz w nosie.

Zapach szczątkowy. Raptem odrobina kukurydzy i nic więcej.

Smak mocno rozwodniony. Trochę kwasku, kukurydzy i słodu. Goryczka minimalna. Piwo sprawia wrażenie mocno nagazowanej, kwaskowej wody. Szkoda kasy.

2 punkty to wszystko.

Opinia: Sten
15/07/2016

1)
Dwusiarczyn potasu (Pirosiarczyn potasu) - sól potasowa kwasu siarkawego, biały, nietrwały proszek, który reagując z tlenem tworzy siarczan potasu. W środowisku kwaśnym tworzy kwas siarkawy, który jest środkiem konserwującym. Używany jako konserwant owoców i produktów owocowych, a także jako środek bielący. Może obniżyć zawartość witamin w produktach na skutek utlenienia. Jest on rozkładany w wątrobie do nieszkodliwych siarczanów i wydalany wraz z moczem. Łagodzi skutki kaca.
encyklopedia/piwa/quilmes.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)