Profesja - Przekupka

Browar Profesja, Wrocław.

Imperial Witbier. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda; słód jęczmienny pilzneński; chmiel Citra; drożdże Belgian Abbey 2; dodatki: płatki pszeniczne, kolendra, skórka pomarańczy słodka i gorzka.

Zawartość alkoholu: 6,1% obj., ekstraktu: 15,5% wag. Warka do: 31.01.2018.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana jasnokremowa, średnia i gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do porwanej warstewki. Nierównomierną koronką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie dość spore.

Zapach cytrusowy z wyraźnym grejpfrutem. Sporo przypraw, muśnięcie banana i subtelny słód.

W smaku wybijają się przyprawy, trochę gryzące w przełyku. Wyrazisty cytrusowy kwasek i odrobina kolendry. Słód zaznaczony słabiutko. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu. Jest w niej sporo ziółek, a i piołun jak mi się wydaje, też daje znać o sobie. W sumie rewelacji nie ma, ale w taki dzień, jak dzisiejszy, piwo całkiem nieźle rozgrzewa.

7 punktów.

Opinia: Sten
29/11/2017

encyklopedia/piwa/profesja_przekupka.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)