Browar Profesja, Wrocław.
Nordic Kveik IPA. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda; słód jęczmienny: pilzneński, monachijski, Caramel Pils, Crystal Oak; słód pszeniczny; Chmiele: Hallertauer Perle, Ariana, Callista, Cascade DE, Mandarina Bavaria; drożdże Sigmund's Voss Kveik.
Zawartość alkoholu: 6,6% obj., ekstraktu: 16% wag. Warka do: 31.12.2017.
Barwa pomarańczowa, mętna.
Piana jasnokremowa, nad wyraz obfita i równie gęsta o drobnych pęcherzykach. Kilkucentymetrowa czapa utrzymała się długo po spożyciu piwa. Ładną koronką osiadła na szkle.
Nasycenie z tych mniejszych.
Zapach owocowy z wyraźnymi winogronami, a i odrobina cytrusów też się pojawia. Jest też bogata nutka ziołowa.
W smaku prym wiedzie intensywna, acz niezalegająca ziołowa goryczka, w której również da się wyczuć sporo igliwia. Subtelne owoce i słód nieco ową goryczkę łagodzą. Bardzo ciekawe i warte spróbowania piwo.
Polecam. 8,5 punktu.
Opinia: Sten
25/10/2017