Profesja - Piwowar

Browar Profesja, Wrocław.

Hefeweizen. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda; słód pszeniczny, słód jęczmienny: pilzneński, Caramel Pils; chmiel: Sybilla, Hallertau Tradition; drożdże Weihenstephan Weizen.

Zawartość alkoholu: 4,9% obj., ekstraktu: 11.9% wag. Warka do: 14.09.2017.

Barwa pomarańczowa, mętna.

Piana biała, cieniutka o grubych pęcherzykach. Szybko opadła do cienkiej opaski. Symbolicznie oblepiła szkło.

Nasycenie duże. Bąbelki ostro szczypią w język, jednak z każdym łykiem redukuje się znacznie.

Zapach klasyczny dla stylu. Banany i goździki, słód i pieczywo.

Smak niestety wodnisty. Początek kwaskowy, przechodzi w sporą dawkę bananów i goździków. Małe co nieco słodu z delikatnym świeżym chlebem. Goryczka umiarkowanie średnia. Trochę się zawiodłem na tym piwie. Kiepska i krótkotrwała piana, nadmierna wodnistość i w sumie nic specjalnego.

Nie więcej jak 5 punktów.

Opinia: Sten
11/07/2017

encyklopedia/piwa/profesja_piwowar.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)