Browar Profesja, Wrocław.
Belgian Dubbel. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny (pilzneński, monachijski, Aromatic Special X), chmiele (Perle, Magnum, Hallertauer Tradition), drożdże Belgian Ardennes, dodatki (pszenica niesłodowana, rodzynki, cukier trzcinowy).
Zawartość alkoholu: 7,1%, ekstraktu: 16,5°, IBU-13.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana ciemnokremowa, cieniutka. Niecały centymetr raptem. Nieco się porwała i minimalnie oblepiła szkło.
Nasycenie niewielkie.
Zapach intensywnie owocowy o z lekka winnym aromacie. Wyczuwalny jest też alkohol. W tle słód.
Smak drożdżowy, przechodzi w owoce z wyczuwalnym kwaskiem i słodyczą, a następnie w słód z odrobiną pieczywa. Pojawia się też alkohol, szczęśliwie niezbyt intensywny. Goryczka niewielka, ale taka ma być. Jak na belgijskie w stylu piwo, za którymi generalnie nie przepadam, to wydało mi się całkiem dobre.
7 punktów.
Opinia: Sten
30/11/2015