Profesja - Pielgrzym

Browar Profesja, Wrocław.

Belgian Dubbel. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny (pilzneński, monachijski, Aromatic Special X), chmiele (Perle, Magnum, Hallertauer Tradition), drożdże Belgian Ardennes, dodatki (pszenica niesłodowana, rodzynki, cukier trzcinowy).

Zawartość alkoholu: 7,1%, ekstraktu: 16,5°, IBU-13.

Barwa bursztynowa, mętna.

Piana ciemnokremowa, cieniutka. Niecały centymetr raptem. Nieco się porwała i minimalnie oblepiła szkło.

Nasycenie niewielkie.

Zapach intensywnie owocowy o z lekka winnym aromacie. Wyczuwalny jest też alkohol. W tle słód.

Smak drożdżowy, przechodzi w owoce z wyczuwalnym kwaskiem i słodyczą, a następnie w słód z odrobiną pieczywa. Pojawia się też alkohol, szczęśliwie niezbyt intensywny. Goryczka niewielka, ale taka ma być. Jak na belgijskie w stylu piwo, za którymi generalnie nie przepadam, to wydało mi się całkiem dobre.

7 punktów.

Opinia: Sten
30/11/2015

encyklopedia/piwa/profesja_pielgrzym.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)