Profesja - Myśliwy

Browar Profesja, Wrocław.

Robust Porter z suską sechlońską. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda; słód jęczmienny: pilzneński, Caramel Dark, czekoladowy, Aromatic, Special B, Black; słód pszeniczny; chmiele: Iunga, Aurora, Bobek; drożdże Thames Valley 2; Suska Sechlońska.

Zawartość alkoholu: 5,2% obj., ekstraktu: 14% wag. Warka do: 18.07.2018.

Barwa ciemnobrunatna, mętnawa.

Piana jasnobeżowa, średnia i gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do cieniutkiego kożuszka. Koronkowo oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie niewielkie.

Zapach suszonej i wędzonej śliwki przywodzący na myśl wigilijny kompot. Subtelna palonka, a w tle nutka kawowo - czekoladowa.

Smak na początku kwaskowy. Następnie wędzona śliwka wymieszana z kawą i gorzką czekoladą. delikatna palonka i średnia, nieco ziołowa goryczka. Na podniebieniu utrzymuje się kawowy kwasek. Piwo nieco wodniste, ale przez to lekkie w odbiorze. Po prostu dobre.

7 punktów.

Opinia: Sten
14/03/2018

encyklopedia/piwa/profesja_mysliwy.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)