Profesja - Młynarz

Browar Profesja, Wrocław.

American Wheat. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słody (pszeniczny, pilzneński, Caramel Pils), chmiele (Simcoe, Citra, Amarillo, Centennial, East Kent Golding), drożdże San Diego Super.

Zawartość alkoholu 4,3%, ekstraktu: 12,5°, IBU-47.

Barwa ciemnosłomkowa, mętna z widocznymi pływającymi farfoclami.

Piana biała, obfita i bardzo gęsta. Kilkucentymetrowa warstwa utrzymała się do końca. Firankowo oblepiła szkło.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach mało intensywny. Zawiało Ameryką, czyli cytrusami i żywicą. W tle śladowy słód.

Smak chmielowy. Sporo żywicy i cytrusów. Nieco pszenicy i jęczmiennego słodu z wyczuwalną delikatną słodkością. Na finiszu całkiem solidna dawka długotrwałej goryczki. Piwo rewelacyjne w smaku. Warto spróbować, póki jest lato, bo pewnie, jak będzie chłodniej nie będzie tak przyjemnie orzeźwiające, jak obecnie.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
30/07/2015

encyklopedia/piwa/profesja_mlynarz.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)