Browar Profesja, Wrocław.
Mild. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny (Pale Ale, Aromatic, Special X); pszenica prażona; chmiel Challenger Fuggles; drożdże Scotish Ale.
Zawartość alkoholu: 3,2% obj., ekstraktu: 9% wag., IBU-19.
Barwa brunatna z rubinowymi refleksami, mętna.
Piana beżowa, większa od średniej, gęsta. Zredukowała się do cienkiej kołderki. Firankowo oblepiła szkło.
Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.
Zapach czarnej kawy i czarnego chleba przeplecionego z karmelem i włoskimi orzechami.
Smak wytrawny, choć nieco wodnisty. W zasadzie to nie dziwi, zważywszy na parametry. Na wstępie kawa wymieszana z orzechami. Przechodzi w palonkę i razowe pieczywo. Przez chwilę pojawia się delikatny kwasek. Goryczka umiarkowana, pasująca do tego stylu. Nad wyraz ciekawe i wielce pijalne piwo.
Zasłużone 8 punktów.
Opinia: Sten
27/03/2016