Browar Profesja, Wrocław.
Dortmunder Export. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.
Skład: woda, słody (pilzneński, monachijski, Caramel Pils), chmiele (Sybilla, Hallertau Tradition, Lubelski), drożdże Danish Lager, kasza kukurydziana.
Zawartość alkoholu: 5,1%, ekstraktu: 13,2°, IBU-25.
Barwa złocisto - pomarańczowa, mętna.
Piana ciemnokremowa, średnio - obfita. Opadła do cieniutkiego i trwałego kożuszka. W miarę obficie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach chmielowo - słodowy z nutką pieczywa.
Smak w zasadzie wytrawny. Początek słodowy z odrobiną chleba. Przechodzi w fajną goryczkę o nieco ziołowym charakterze. Przez chwilę, szczęśliwie krótką, daje o sobie znać nieco kukurydzy z minimalną wręcz słodyczą. Piwo wielce pijalne i jak będę miał okazję, to z pewnością do niego powrócę.
Na 9 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
22/07/2015
Kod kreskowy: 59047306580411).
Składniki: woda, słód jęczmienny, płatki pszeniczne, kasza kukurydziana, chmiel, drożdże (German Bock Lager). 13° Plato.
Poza tym reszta parametrów i grafika bez zmian. Warka do: 31.01.2023 r.
Piwo mętne. Barwa bursztynowa w tonacji ciemnopomarańczowej.
Piana obfita, kremowa, dość drobna i trwała. Opada powoli i nierównomiernie do kożuszka; ładnie i bogato oblepia szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach przeciętnie intensywny, słodowy z dodatkiem chmielu i nutą miodową.
W smaku piwo treściwe. W pierwszym łyku słodkawe, z dominującym słodem z nutą chlebową. Oprócz tego czuć nutę kwiatową. Goryczka dość mocna, ziołowo - trawiasta, dobrze kontruje tą słodycz. W sumie piwo dobre, smaczne, choć nie jakoś szczególnie wybitne.
7,5 punktu to adekwatna - moim zdaniem - ocena.
Opinia: j24
06/09/2022