Profesja - Dudziarz

Browar Profesja, Wrocław.

Strong Scotch Ale/Wee Heavy. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda; słód jęczmienny (pilzneński, monachijski ciemny, wiedeński, Special X, Whisky); słód pszeniczny; chmiele (Magnum, Hallertau Tradition); drożdże Scotish Ale.

Zawartość alkoholu: 9,6% obj., ekstraktu: 20% wag., IBU-27.

Barwa jasnego rubinu z lekka mętnawa.

Piana jasnobeżowa, bardzo obfita i gęsta. Zredukowała się do cieniutkiego kożuszka. Nierównomiernie oblepiła szkło.

Nasycenie z tych mniejszych.

Zapach torfowej wędzonki, nieco słodu i karmelu. W tle suszone owoce.

Smak na początku słodki z wyczuwalnym alkoholem, który nieco szczypie w przełyku, choć jest całkiem przyjemny w odbiorze. Następnie słód przepleciony z niewielką wędzonką. Trochę karmelu u wyraźna suszona śliwka. Chmiel na granicy wyczuwalności, podobnie, jak i goryczka. Piwo ciężkie w konsumpcji. Pojemność 0,33 l jest w sam raz. Większą ilość byłoby trudno wchłonąć.

Subiektywne 7 punktów.

Opinia: Sten
03/05/2016

encyklopedia/piwa/profesja_dudziarz.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)