Profesja - Dobosz

Browar Profesja, Wrocław w kooperacji z Jabeerwocky.

Polska pszenica. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny pilzneński, słód pszeniczny jasny, chmiel Lubelski i Sybilla, drożdże grodziskie i German Ale.

Zawartość alkoholu: 4,1% obj., ekstraktu: 10% wag. Warka do: 28.02.2018.

Barwa cytrynowa, zamglona.

Piana biała, dość obfita i bardzo gęsta o drobnych pęcherzykach. Opadła do półcentymetrowego kożuszka. spływającą koronką osiadła na ściance szklanki.

Nasycenie średnie.

Zapach lekko słodowy. Wyczuwa się też goździki i muśnięcie banana oraz delikatne nuty chmielowe.

Smak nieco wodnisty. Małe co nieco słodu z przewagą jęczmiennego, troszeczkę płatków i delikatny kwasek z subtelnymi cytrusami. Po chwili dają o sobie znać drożdże z goździkiem i bananami. Na finiszu niewielka ziołowa goryczka. Piwo lekkie i orzeźwiające, ale jakieś takie mało wyraziste. Browar chwali się, że miało być a'la grodziskie bez wędzonki, ale czemuś mnie to nie przekonuje…

5,5 punktu.

Opinia: Sten
07/11/2017

encyklopedia/piwa/profesja_dobosz.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)