Profesja - Bursztynnik

Browar Profesja, Wrocław.

American Amber Ale. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda; słody (pilzneński, monachijski, Caramel Pils, Aromatic, Bursztynowy, Czerwony, Karmelowy 150, Karmelowy 300); chmiele (Perle, Willamette, Centennial, Citra, Chinook); drożdże San Diego Super.

Zawartość alkoholu: 5,5%, ekstraktu: 12,5°, IBU-31.

Barwa bursztynowo - miedziana, mętna.

Piana kremowa, wpadająca w żółtą. Cieniutka mimo intensywnego nalewania. Opadła do pierścienia. Ażurowo oblepiła szkło.

Nasycenie nieco większe niż średnie.

Zapach cytrusowy z nutką kwiatową i sporym całkiem karmelem.

Smak na początku słodowy z lekką słodyczą i minimalnym kwaskiem o cytrusowym posmaczku. Przez chwilę pojawia się trochę pieczywa. Całkiem spora dawka karmelu oraz przyjemna w odbiorze, choć mało intensywna goryczka z lekka przepleciona kwiatkami i żywicą. Piwo dobrze się pije, fajnie orzeźwia.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
21/07/2015

encyklopedia/piwa/profesja_bursztynnik.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)