Profesja - Bard

Browar Profesja, Wrocław.

American Pale Ale. Piwo niefiltrowane i niepasteryzowane.

Skład: woda, słody (Pale Ale, wiedeński, pszeniczny, karmelowy, Caramber), chmiele (Chinook,, Cascade, Citra), drożdże California Ale.

Zawartość alkoholu 5,9%, ekstraktu 13°, IBU-52.

Barwa pomarańczowa wpadająca w miedzianą, mętna.

Piana kremowa, umiarkowanie średnia. Opadła do cieniutkiej, acz trwałej kołderki. Obficie oblepiła szkło, zaznaczając na nim każdy wypity łyk.

Nasycenie raczej niskie.

Zapach cytrusowy ze sporą dawką kwiatów. Nieco słodu przeplecionego z karmelem.

Smak to walka słodu z goryczką, gdzie ta druga zdecydowanie wygrywa, zostawiając na podniebieniu całkiem niezły posmaczek. Podobnie, jak i w aromacie, dają o sobie znać owoce cytrusowe i kwiaty. Przez chwilę jest też nieco odsłodowej słodyczy.

Bardzo dobra ta APA, na 8 punktów zasłużyła.

Opinia: Sten
13/08/2015

encyklopedia/piwa/profesja_bard.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)