Browar Probus, Oława.
Farmhouse Ale. Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda; słody: pilzneński, pszeniczny, wiedeński, karmelowy; chmiele: Iunga, Citra; drożdże M-29.
Zawartość alkoholu: 7,2% obj., ekstraktu: 13,5% wag., IBU- 25.
Barwa złocista, mętna.
Piana biała, cieniutka. Szybko się porwała i minimalnie oblepiła szkło.
Nasycenie średnie.
Zapach w pierwszej chwili chemiczny, przywodzący na myśl rozpuszczalnik. Po chwili trochę sfermentowanych owoców. W tle nutka stajenna.
W smaku sporo chemii, acetonu i gryzącego w przełyku alkoholu. Dają też o sobie znać owoce i ziółka. Goryczka nieprzyjemna, jakaś taka sztuczna i długo zalegająca. Powiem szczerze, że to piwo kojarzy mi się z klasycznym mózgotrzepem. Wypiłem niechętnie.
Nie więcej, jak 3 punkty.
Opinia: Sten
29/10/2016