Prilepska Pivarnica, Macedonia.
Piwo lager, pasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, niesłodowane ziarna jęczmienia, chmiel, dwutlenek węgla.
Zawartość alkoholu: 4,5%, ekstraktu: 11%.
Barwa słomkowa.
Piana śnieżnobiała, średnio obfita. Redukuje się zdecydowanie za szybko, do cieniutkiej kołderki, która utrzymała się do końca. Całkiem ładnie oblepia szkło.
Nasycenie dość spore, szczypiące w język.
Zapach słodowo - chmielowy z jakimś dziwnym aromatem, nie do końca przyjemnym.
W smaku generalnie wodniste. Początek lekko słodowy z chlebową nutką. Następnie pojawia się spora dawka kwasku z delikatnymi owocami cytrusowymi. Goryczka krótkotrwała i z lekka metaliczna. Skutecznie tłumi ją kwasek. Piwo delikatne, łatwo wchodzące. W sumie nic powalającego. Bardziej przypomina lemoniadowy napój. Być może w lecie doznania byłyby inne.
6 punktów.
Opinia: Sten
15/12/2013