Prazdroj - Velkopopovický Kozel 11° Medium / 11°

Browar Plzeńsky Prazdroj Czechy.

Skład: woda, słody jęczmienne, produkty chmielowe.

Zawartość alkoholu; 4,6%, ekstraktu 11%

Barwa złocista. Piana biała, dość słaba i szybko zanikająca do otoczki wokół ścianki kufla. Nasycenie średnio mocne.

Zapach chmielowo słodowy - przyjemny.

W smaku dominuje ciekawa goryczka i delikatne akcenty słodu. Na podniebieniu utrzymuje się goryczka i to przez długi czas. Polecam.

Mocne 8 punktów.

Opinia: Sten
18/02/2011










W pełni zgadzam się z oceną Stena. Może dodam, że jest bardzo owocowe, a przez to całkiem przyjemne. Polecam! W przeciwieństwie do opisanego wcześniej Prazdroj - Gambrinus Excelent 11°, który - o zgrozo - pochodzi z tego samego Pivovaru.

Opinia: Wojciechus
20/08/2011



2 trochę różne butelki tego samego piwa. Nowa wersja pod nazwą Velkopopovický Kozel 11° Plzeńský Prazdroj a.s., Czechy.

Obie butelki mają identyczne krawatki, kapsle oraz kontretykiety. Taki sam jest też termin ważności. Różnią się za to etykietami. Parametry też mają identyczne, a więc:

„Pivo svĕtlý ležák. Alkohol - 4,6 % obj. Ekstrakt - 11 % . Skład: woda, słody jęczmienne, produkty chmielowe. Pasteryzowane.” (Tłumaczenie z czeskiego - moje).

No to otwieram dwie flaszki, przelewam do dwóch kufli i…

Piwo klarowne. Barwa złocista. Piana biała, niezbyt obfita, w momencie nalewania drobna. Po kilku sekundach bąbelki robią się dość grube. Nietrwała. Opada w minutę do cienkiej, porozrywanej warstewki, następnie do zera. Nasycenie średnie do dużego. Zapach niezbyt silny. Dominuje słód, oprócz niego czuć słabo chmiel. W smaku piwo lekkie, nawet trochę wodniste. Czuć słód i lekki kwasek. Goryczka pojawia się w chwilę po przełknięciu. Nie jest zbyt mocna - ot, taka poprawna. Generalnie to piwo to typowy koncerniak.

5,5 punktu.
Wrażenia i ocena takie same dla piw z obu flaszek.

Opinia: j24
25/09/2014



Informacja producenta:

„Prosto z Czech: Kozel Leżak 11.
Kozel pochodzi z małej wioski Velke Popovice, gdzie po raz pierwszy został uwarzony w 1874 roku. Do dziś gwarantuje wyjątkowy smak. Kozel Leżak 11 to prawdziwa pełnia smaku z połączenia słodów jęczmiennych i chmielowej goryczki. 11 stopni ekstraktu to klasyczna czeska jedenastka o bogatym zbalansowanym smaku.
Piwo jasne, alk 4,6 % obj., pasteryzowane.
Składniki: woda, słody jęczmienne , chmiel i wyciąg z szyszek chmielowych.
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Warzone i rozlewane w Czechach przez Plzneńsky Prazdroj, A. S., U Prazdroje 7, 30 97 Pilzno.
Butelka bezzwrotna.
Infolinia 801 133 1333, Opłata wg taryfy operatora.
e 500 ml
Najlepiej spożyć przed:/ Nr partii
19.06.17 L3176 21:45”

Kolor jasno-złocisty, Klarowne. Piana obfita, gruba, znika błyskawicznie, nie pozostawiając śladu na ściankach ani kożuszka. Zapachu prawie nie wyczuwalny - może drożdże i trochę słodu.

Smak: od początku kwasek, ale taki owocowy (jabłko, śliwka ?) Goryczka nie zauważalna, ale pokazuje się z czasem. Tylko taka… nie chmielowa… Znika natychmiast po przełknięciu. Z czasem słód i trochę drożdży. Alkoholu niewiele, ale odczuwalny. Znika jak piana. :)

Ogólnie to chyba takie piwo orzeźwiające, ale nie na zimę i nie dla Naja. Trochę cienkusz, choć rzeczywiście piwo.

W porównaniu z tym, co Bracia Czesi serwują turystom w praskich piwiarniach („szwejkowych”), to jednak jest rzeczywiście piwo.

PS. ja w ogóle nie zachwycam się czeskim piwem. Te 11…

3 punkty.

Opinia: Naj
16/11/2016

encyklopedia/piwa/prazdroj_velkopopovicky_kozel_11_medium.txt · ostatnio zmienione: 2018/06/13 12:30 (edycja zewnętrzna)