Pracownia Piwa - Smoked Cracow

Pracownia Piwa, Modlniczka.

W stylu grodziskim.

Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane.

Skład: słód pszeniczny wędzony dębem, chmiel Lubelski, drożdże, woda.

Zawartość alkoholu: 2,4% obj., ekstraktu: 7,7% wag., IBU-20

Barwa słomkowa, nad wyraz subtelnie mętna. Na dnie flaszki pozostał osad drożdżowy.

Piana biała, przy nalewaniu bardzo obfita, choć redukuje się w okamgnieniu do cieniutkiej, ale trwałej warstewki. Minimalnie oblepia szkło.

Nasycenie średnie z tendencjami spadkowymi.

Zapach intensywnie wędzony.

W smaku również dominuje wędzonka. Przebija się przez nią nieco słodu i cytrusów. Goryczka wielce przyjemna i długotrwała. Moim zdaniem ma więcej niż deklarowane IBU 20. Tłumiona jest nieco na finiszu wędzonką. Piwo orzeźwiające i bardzo smaczne w moim przekonaniu. Polecam tym, którzy nie boją się posmaczku boczku w piwie ;-)

Na 9 punktów w pełni zasłużyło.

Opinia: Sten
05/02/2014

encyklopedia/piwa/pracownia_piwa_smoked_cracow.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)