Pracownia Piwa - Mr. Hard Barley Wine

Pracownia Piwa, Modlniczka.

Piwo górnej fermentacji - niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 10,0% obj., ekstraktu: 25% wag., IBU-75.

Barwa jasnorubinowa, zamglona.

Piana jasnobeżowa, cieniutka, co przy tym ekstrakcie nie dziwi. Opadła do rwącej się opaski. Szkło oblepiła symbolicznie, tworząc porwane firanki.

Nasycenie umiarkowane.

Zapach na początku słodowy z wyczuwalnym karmelem. Przechodzi w suszone owoce z dominacją śliwki. Wyczuwa się też wino, coś w stylu rosyjskiego Kagora.

Smak słodowy. Sporo suszonych owoców. Śliwka, rodzynki i morele. Likierowy alkohol przepleciony dość intensywną goryczką o ziołowym posmaczku. Zważywszy na parametry, piwo stosunkowo lekkie, choć zarazem oleiste. Nawet w tak gorący dzień, jaki mamy dzisiaj, nadaje się do spożycia. Ciekawe i warte spróbowania.

Mocne 9 punktów.

Opinia: Sten
24/06/2016

encyklopedia/piwa/pracownia_piwa_mr_hard_barley_wine.txt · ostatnio zmienione: 2018/05/04 10:30 (edycja zewnętrzna)