Pracownia Piwa - Hoppy New Year 2017

Pracownia Piwa, Modlniczka.

American IPA. Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, niepasteryzowane.

Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.

Zawartość alkoholu: 7,8% obj., ekstraktu: 16,6% wag. Warka do: 07.06.2017.

Barwa bursztynowa, mętnawa.

Piana kremowa i niewielka o drobnych oczkach. Zredukowała się do porwanego kożuszka. Symboliczną firanką oblepiła ściankę szklanki.

Nasycenie umiarkowanie średnie.

Zapach owocowy z dominacją tropików. Cytrusów nieco mniej. Wyczuwa się też i iglaki. W tle słód i karmel.

Smak na początku owocowy z wyraźnymi cytrusami i tropikami. Sporo żywicy, a następnie równie spora dawka słodu. Goryczka intensywna, zalegająca o trawiastym posmaczku. Piwo mogłoby być bardziej wyszukane. W sumie niczego sobie, ale moim zdaniem do ideału sporo mu brakuje.

7 punktów.

Opinia: Sten
28/02/2017

encyklopedia/piwa/pracownia_piwa_hoppy_new_year_2017.txt · ostatnio zmienione: 2019/11/14 13:00 (edycja zewnętrzna)