Pracownia Piwa, Modlniczka.
Pepper Rye Imperial IPA. Piwo górnej fermentacji - niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód żytni, chmiel, drożdże, pieprz.
Zawartość alkoholu: 7,8% obj., ekstraktu: 18% wag., IBU-105.
Barwa bursztynowa, mętna.
Piana kremowa, średnia i stosunkowo gęsta. Zredukowała się do trwałej, cienkiej kołderki. Obficie oblepiła szkło.
Nasycenie nieco większe od średniego.
Zapach owoców tropikalnych, nieco mniej cytrusów i niewielki aromat słodowy z wyczuwalnym karmelem.
Smak wytrawny. Prym wiedzie intensywna goryczka z złożonym cytrusowo - ziołowo - tytoniowym charakterze. Nieco słodu i karmelu oraz przyjemne drapanie w ustach i w przełyku do aromatycznego pieprzu. Słodu żytniego i alkoholu nie odnotowałem. Na podniebieniu, przez dobrą godzinę, utrzymuje się mocna i wyrazista goryczka. Podeszło mi to piwo, choć pewnie niektórym wydać się może za gorzkie i za wytrawne.
Moim zdaniem zasłużyło na 9 punktów.
Opinia: Sten
19/02/2016