Pracownia Piwa, Modlniczka.
Witbier. Piwo górnej fermentacji - niefiltrowane, niepasteryzowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, słód pszeniczny, słód monachijski, chmiel, drożdże, curacao, kolendra, rumianek.
Zawartość alkoholu: 5,1% obj., ekstraktu: 12° Blg, IBU-18.
Barwa pomarańczowa, mętna, choć nie przesadnie.
Piana biała, średnia. Dość szybko opadła do porwanej warstewki, następnie do pierścienia. Szkła nie oblepiła.
Nasycenie nieco większe niż średnie.
Zapach cytrusowo - ziołowy. Zarówno kolendra, jak i rumianek mocno uderzają w nozdrza.
Całkiem podobnie jest i w smaku. Najpierw cytrusy, a następnie spora dawka ziółek. Piwo wytrawne, a goryczka o wybitnie ziołowym charakterze. Ciekawe w odbiorze piwo, choć do częstego spożywania raczej się nie nadaje. Za bardzo ziołowe.
Jednak na 8 punktów zasłużyło.
Opinia: Sten
19/11/2015